vineri, 30 mai 2014

1 Iunie - Ziua Internaţională a Copilului

   În fiecare an, în prima zi de vară se celebrează Ziua Internaţională a Copilului. A fost sărbătorită pentru prima dată la nivel naţional în Turcia în data de 23 aprilie 1920. Ziua Internaţională a Copilului - 1 Iunie, a intrat în istorie, ca avînd începuturile în anul 1925, an în care la Geneva s-a ţinut Conferinţa Mondială pentru bunăstarea copiilor.
Declaraţia cu privire la drepturile copilului a fost aprobată pe 20 noiembrie 1959 şi a proclamat drepturi egale pentru copii la educaţie, învăţămînt, asigurare socială, dezvoltare fizică şi spirituală indiferent de culoarea pielii, naţionalitate, origine socială, situaţie materială sau alte statuturi.
   Vă aştepăm la Biblioteca Ştiinţifică USARB, sala de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică la expoziţia „Arta de a educa”, unde veţi putea consulta „Conveţia cu privire la drepturile copilului”, probleme de logică pentru copii, psihologia copilului, pagini alese din literatura pentru copii.
La compartimentele „Copilăria, văzută prin ochii fotografului” , „Copiii în pictură” sînt expuse diverse fotografii, reproduceri de portrete care au ca subiect chipul copilului, scene din jocurile copiilor pictate de pictori universali şi români: Pinturicchio, Pierre-Auguste Renoir, Valentin Serov, Alexei Veneţianov, Margareta Sterian, Mihail Petric, Ştefan Florescu şi alţii.

joi, 15 mai 2014

15 mai Ziua Internaţională a Familiei

Ziua de 15 mai a fost declarată de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite ca Ziua Internaţională a Familiei, prin Rezoluţia 47/237 din 20 septembrie 1993.

Expoziţia "ABC-ul Familiei" cuprinde documente în care este tratată tema familiei din diferite aspecte: sociologia familiei, educaţia copiilor în familie, relaţiile dintre soţ şi soţie, relaţiile dintre părinţi şi copii, educaţia părinţilor.                                                         
Bejan, Octavian. Familia / Octavian Bejan, Valeriu Bejan ; il. Ioan Atanasie. - Ch. : Ericon , 2012. - 80 p. : il. - ISBN 978-9975-4254-6-9.

Familia actuală este supusă unor metamorfoze radicale. Transformarea familiei reprezintă rezultatul unor transformări majore din societatea actuală. În volumul "Familia" autorii descriu familia din societăţile de tip occidental. Sînt prezentate o seamă de trăsături ale familiei anterioare, cum s-au modificat ele. Tot aici, sînt descrise trăsăturile familiei anterioare, ce reprezintă familia actuală, care sînt relaţiile dintre soţ şi soţie, dintre părinţi şi copii? 
Cartea  “Familia”este disponibilă pentru împrumut la domiciliu în Sala de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică



Colac, Tudor. Familia : Valori şi dimensiuni culturale / T. Colac. - Ch. : Universul , 2005. - 346p. - ISBN 9975-944-94-9. - Bibliogr. : p. 300-315. 
Este o lucrare etnologică, o imagine de ansamblu despre spiritualitatea familiei. Familia apare ca o reflectare a realităţii socio-culturale la fiecare etapă de dezvoltare istorică. Familia este un model cultural cu multiple interdependenţe ale disciplinelor ştiinţifice. Sînt propuse studiile şi rezultatele obţinute prin metoda anchetării sociologoce care au scos în evidenţă rolul familiei.
Familia se prezintă ca o constantă în procesul de făurire a culturii şi civilizaţiei unui popor. Lucrarea reprezintă un demers construit pe surse bibliografice fundamentale şi de idei ale unor autori din ţară şi peste hotare. În urma evaluării unor situaţii în familiile din Republica Moldova în condiţiile actuale ale perioadei de tranziţie, s-a constatat că familia rămîne şi în present acea unitate intimă care a materializat tradiţia culturală.
Volumul  "Familia : Valori şi dimensiuni culturale" poate fi consultat şi împrumutat în

vineri, 9 mai 2014

9 mai – Ziua Europei!

Ziua Europei sărbătoreşte Pacea şi Unitatea în Europa.
Data marchează aniversarea Declaraţiei Schuman. În 1950 Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe, în cadrul unui discurs ţinut la Paris, a propus stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa.
În acest context Sala de Împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică Vă propune expoziţiile “Ziua Europei” şi “Confluenţe Culturale”.


Iulia Hasdeu (14 noiemb. 1869 – 29 sept. 1888), România - tînără scriitoare română, poetă de limba franceză
Regretăm întotdeauna minunatele timpuri trecute; dacă am trăi pe atunci, am regreta vremurile de dinainte şi tot aşa nu ne satisface decât ceea ce nu mai există.”
Jurnalul de “regina” al Iuliei Hasdeu



Maria Başkirţeva (24 noiemb. 1858 – 31 oct. 1888), Rusia, pictoriţă şi scriitoare.
Celebritatea i-a adus-o jurnalul său Jurnalul de "tarina".





Katherinei Mansfield (14 oct. 1888 – 9 ian. 1923), Anglia, scriitoare de nuvelistică
“Fă-ţi drept regulă de viaţă niciodată să nu ai regrete şi să nu priveşti în urmă. Regretele sunt o pierdere de energie îngrozitoare pe care nu poţi construi nimic, ajută doar la a stărui în această atitudine”. 
Jurnalul de “neant” al Katherinei Mansfield

miercuri, 30 aprilie 2014

1 Mai - Ziua Internaţională a Muncii

Stimaţi, Utilizatori!
Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat în anul 1889 ziua de 1 mai ca Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor vest europene, diversele manifestări căpătînd amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă. Există şi excepţii, de exemplu Australia, Elveţia şi Statele Unite, unde 1 mai nu este o sărbătoare oficială. 

În Sala de Împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a fost organizată expoziţia " Ziua  Muncii".

marți, 22 aprilie 2014

23 aprilie Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, Ziua Bibliotecarului în Republica Moldova

Anual pe 23 aprilie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autororganizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării şi a drepturilor de autor. 
Pentru prima dată astfel de manifestare a fost desfăşurată în 1995.
În Republica Moldova prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr.189 din 08 februarie 2010, anual, la 23 aprilie se sărbătoreşte Ziua Bibliotecarului.
Vă invităm să consultaţi expoziţia "Slujitori în paradisul cărţii", dedicată Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor.

vineri, 18 aprilie 2014

Paşte Fericit!

Stimaţi Utilizatori!

Vă invităm să vizualizaţi expoziţia de cărţi 

"Sărbătoarea Candelelor aprinse",  dedicată 

Sărbătorilor de Paşti!


Fie ca bucuria
Învierii Domnului 
să vă aducă în suflet
linişte şi pace
şi fericirea de a petrece
aceste clipe magice 
cu cei dragi. 
Hristos a înviat !

miercuri, 16 aprilie 2014

18 aprilie - Ziua Mondială a Monumentelor


“Monumentele reflectă viaţa şi activitatea generaţiilor din trecutul îndepărtat, ilustrează istoria străveche a strămoşilor, soarta lor în decurs de milenii”. (ION HÎNCU)
Anual, din iniţiativa ICOMOS – Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor, pe 18 aprilie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor
        
Anul acesta tema Zilei Mondiale a Monumentelor este “Patrimoniul comemorativ”. 
       Scopul acestei sărbători este de a oferi posibilitatea conştientizării de către populaţie atît a valorii şi diversităţii patrimoniului la nivel naţional şi mondial, cît şi a expunerii şi vulnerabilităţii acestuia şi, în consecinţă, încurajarea eforturilor necesare pentru protecţia şi conservarea sa.
    În prezent, Lista Patrimoniului Mondial include 962 de proprietăţi din 157 de state. Dintre acestea, 745 sînt proprietăţi culturale, 188 naturale şi 29 mixte. Din septembrie 2012, Convenţia Patrimoniului Mondial, Cultural şi Natural a fost ratificată de 190 de state.

    În acest context, Sala de Împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică Vă invită să vizualizaţi expoziţia “Protejarea Monumentelor Istorice”.

action=view&view=doc&lang=1&id=333558 Legea privind ocrotirea monumentelor

miercuri, 2 aprilie 2014

1-7 aprilie - Săptămîna Lecturii şi a Cărţii pentru Copii

Începînd cu anul 1967, în fiecare an, pe 2 aprilie (data naşterii scriitorului Hans Christian Andersen), în întreaga lume se sărbătoreşte ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CĂRŢII PENTRU COPII ŞI TINERET.
Cu acest prilej, Sala de Împrumut nr. 1 Documente ştiinţifice / beletristică, Vă invită să consultaţi expoziţia “Săptămîna Lecturii şi a Cărţii pentru Copii”

miercuri, 26 martie 2014

27 martie – Ziua Mondială a Teatrului

Celebrarea Zilei Mondiale a Teatrului este un moment de afirmare a forţei de comunicare a artei scenice, un mod de expresie a umanităţii, indiferent de frontierile geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.

„În teatru este vorba despre viaţă. Acesta este punctul de pornire şi nu există nimic mai important. Teatrul este viaţă.” (Peter Brook)

Cu acest prilej, Vă aşteptăm în sala de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică pentru a consulta expoziţia:

„Teatrul e un templu, iar spectacolul un ritual închinat fiinţei, lumii, semenului nostru.” (V.Sîrbu, poet român)

luni, 17 martie 2014

Achiziţii Recente - Martie

                                                                             


                  Stimaţi utilizatori!

Sînteţi aşteptaţi în sala împrumut nr.1 
pentru a consulta Achiziţiile Recente a lunii Martie!




Pantea, Aurel. Metamorfozele lirismului. Lirism şi simbol (pentru uzul studenţilor) / Aurel Pantea ; ed.: Mircea Petean. - Cluj-Napoca : Ed. Limes , 2011. - 169 p. - (Paradigme / coord.: Vasile Igna). - ISBN 978-973-726-615-6.
  • Concepte de literatură universală şi literatură comparată
  • Lirismul şi subiectul liric
  • Poetica şi poezia elenistice
82.09 / P25
Total ex.: sl2-1; sî1-1.

Calamanciuc, Gheorghe. Donjuan, proscrisul : Roman : [în vol.] / Gheorghe Calamanciuc. - Iaşi : Tipo Moldova , 2013. - 407 p. : il. - (Opera Omnia - Romanul de azi / coord. Valeriu Stancu). - ISBN 978-606-676-318-9.

859.0 / C13
Vol.3 ; Total ex.: sl2(dou)-2; sî1-1; d-1.




Calamanciuc, Gheorghe. Femeie a târziului : Poeme de dragoste / Gheorghe Calamanciuc ;  cop., des.: Ada Ţâbuleac. - Ch. : Editerra-Prim , 2013 (Tip.  Centr.). - 128 p. : il. - ISBN 978-9975-4352-0-8

859.0 / C13
Total ex.: sl2-2; dou-1; sî1-2.




Calamanciuc, Gheorghe.Teatru pentru copii : Piese, dramatizări / Gheorghe Calamanciuc ; red.: Aurel Ştefanschi. - Iaşi : Tipo Moldova , 2013. - 273 p. - (Opera Omnia. Teatru contemporan ; 13). - ISBN 978-606-676-240-3:

859.0 / C13
Total ex.: sl2(dou)-2; sî1-1; d-1.

vineri, 14 martie 2014

Alecu Russo - 195 de ani de la naştere



„Numele lui Alecu Russo va creşte cu timpul şi va străluci glorios”
VASILE  ALECSANDRI
Vă invităm să consultaţi expoziţia 
" Alecu Russo - Artist al Cuvîntului" dedicată celei de-a
 195-a aniversare de la naşterea lui Alecu Russo 
(17 martie 1819 - 4 februarie 1859) - poet, prozator şi eseist.

luni, 10 martie 2014

Blogul Andrei Eşanu

Stimaţi utilizatori,

Vă invităm să accesaţi blogul Andrei Eşanu Istorie. Cultură. Civilizaţie.
Spiritualitate. 

Pasionat de istoria culturii şi civilizaţiei medievale şi moderne din Sud-Estul Europei, Andrei Eşanu, istoric moldovean, doctor în istorie, profesor cercetător, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (2007) a efectuat cercetări în domenii precum politică şi relaţii internaţionale, istoria militară a Ţării Moldovei (sec. XIV-XIX); a analizat probleme de istorie şi civilizaţie urbană medievală şi modernă, probleme de istorie şi cultură ecleziastică şi spiritualitate; a scris studii despre mari personalităţi şi centre de cultură ale Moldovei, a publicat peste 350 de lucrări, inclusiv 23 cărţi.
Pe acest blog puteţi găsi articolele autorului despre epoca lui Ştefan cel Mare, Dinastia Cantemireştilor şi alte evenimente istorice.

marți, 4 martie 2014

Trainingul de utilizare a platformei Cambridge

       



Scientific Knowledge Services, companie cu o experienţă de aproape 20 de ani în relaţiile cu bibliotecile academice, publice şi de cercetare, are misiunea de a promova o mai bună conştientizare a beneficiilor accesului la literatura ştiinţifică şi de a genera o susţinere tot mai mare pentru cercetare în comunitatea academică.

Una dintre editurile pe care le reprezentăm este Cambridge University Press. Celebra Universitate Cambridge situată în primele zece Universităţi din lume şi prima în Europa conform Clasamentului Shanghai, oferă de peste 400 de ani conţinut ştiinţific recunoscut la nivel mondial pentru calitatea şi inovarea adusă mediului academic.

In acest moment în cadrul platformei Cambridge găsim peste 300 de reviste ce acoperă toate domeniile academice de la economie la matematică şi de la medicină la artă. Editura Cambridge publică pe langă revistele proprii şi reviste în colaborare cu peste 100 de societăţi profesionale şi academice pentru a asigura succesul optim al fiecărei publicaţii.

Important!

Stimaţi utilizatori!

Vă informăm că Scientific Knowledge Services, Companie ce reprezintă editura Taylor and Francis, a deschis pentru Biblioteca Ştiinţifică USARB acces gratuit la revistele în format electronic din cadrul colecţiei „Social Sciences & Humanities”, unde găsim un numar de peste 1100 de reviste din domeniile: Afaceri, Economie, Management, Politică, Relaţii Internaţionale, Geografie, Istorie, Ştiinţele biblioteconomice şi multe altele. 
Durata accesării pînă la 3 mai 2014.

Accesaţi: http://www.tandfonline.com/



luni, 3 martie 2014

Luna Mărţişorului

 Sala de Împrumut nr.1 Documente Ştiinţifice / Beletristică 
Vă urează să aveţi o primăvară frumoasă, plină de lumină şi căldură!



                                               Vă propunem să vizualizaţi expoziţiile:

„Luna Mărţişorului”                      „Femeia - Cea mai frumoasă jumătate a lumii”
                                                                   

joi, 13 februarie 2014

Grigore Vieru – 79 de ani de la naştere

 „Prin creaţia lui Grigore Vieru tradiţia poetică românească îşi continuă devenirea, trăindu-şi propriul destin. Nici la un alt poet din generaţia sa această trăire nu este atît de autentică şi intensă.”
TUDOR CHIRIAC
Stimaţi Utilizatori!
Vă aşteptăm să consultaţi expoziţia tematică 
„Poetul aşteptării noastre” (Cr. Crăciun),  consacrată celor 79 de ani de la naşterea Poetului Grigore Vieru 
(14 febr.1935 – 18 ian.2009) .


marți, 11 februarie 2014

Ziua Siguranţei pe Internet

ÎMPREUNĂ FACEM INTERNETUL MAI BUN
Campanie de informare dedicată Zilei Siguranței pe Internet

(10-16 februarie 2014)
Ziua Siguranţei pe Internet (SID – Safer Internet Day) este un eveniment de anvergură internaţională, care se organizează anual, începând din 2004, în a doua zi de marţi a lunii februarie. Are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi mai responsabil a tehnologiilor online şi a dispozitivelor mobile cu acces la Internet, în special de către copii şi tineri.
Evenimentul este susţinut la nivel european de reţelele INSAFE (European Safer Internet Network) şi INHOPE (International Association of Internet Hotlines Providers) în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene. Chiar de la primele ediţii, Ziua Siguranţei pe Internet a depăşit hotarele geografice europene, fiind marcată în circa 100 de ţări ale lumii printr-o serie de evenimente şi activităţi care cheamă instituţiile educaţionale şi informaţionale, ONG-urile, decidenții, publicul larg să se implice, contribuind la securizarea spaţiului virtual.

În 2014, Ziua Siguranţei pe Internet, ediţia a XI-a, va fi marcată pe data de 11 februarie şi va avea ca temă Let’s create a better internet together! / Împreună facem internetul mai bun! Tema acestui an scoate în evidenţă responsabilitatea pe care membrii comunităţii online (copii, tineri, părinţi, profesori, creatori de conţinuturi, formatori de opinie etc.)  o au pentru a face Internetul un loc mai sigur, mai bun şi mai prietenos.